Programi

Konferencë Ndërkombëtare Shkencore

Tё mohuar nga regjimi: Burgjet, sistemi i internim-dёbimeve dhe puna e detyruar në Shqipëri 1945-1990.

Organizuar nga:

Autoriteti për Informimin mbi Dosjet e ish-Sigurimit të Shtetit,
në bashkëpunim me
Institutin e Historisë pranë Akademisë së Studimeve Albanologjike,
Institutin për Studimin e Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit  dhe
Institutin e Integrimit të ish të Përndjekurve Politikë Datë:                           29-30-31 Tetor 2018
Gjuha:                        Shqip, Anglisht
Vendi:                         Muzeu Historik Kombëtar/Salla “Shpataraku” Aktiviteti mbështetet nga PNUD në Shqipëri dhe Qeveria e Italisë,
në kuadër të projektit “Përkujtojmë për të shëruar dhe parandaluar”,
Fondacionit Konrad-Adenauer (KAS),
Rrjetit Europian i Kujtesës dhe Solidaritetit (ENRS)
Muzeut Historik Kombëtar

CEREMONIA E HAPJES

Muzeu Historik Kombëtar – 29 Tetor 2018
Ora 18:00 – Salla “Unesco” 18:00 – 18:10              Regjistrimi i pjesëmarrësve
18:10 – 18:15              Znj. Gentiana Sula– Kryetare e AIDSSH
18:15 – 18:20              Akademik Prof. Dr. Beqir Meta – Instituti i Studimeve Albanologjike
18:20 – 18:25              Z. Brian Williams – UN Resident coordinator and UNDP Resident representative in Albania
18:25 – 18:30              Z. Bernd Borchardt – Head of OSCE Presence in Albania
18:30 – 18:35              Znj. Raffaella Campanati – Përfaqësues, Ambasada Italiane
18:35 – 18:40              Dr. Çelo Hoxha – Zv. Drejtor i Institutit për Studimin e Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit
18:35 – 18:40              Z. Bilal Kola – Drejtor i Institutit të Integrimit të të Përndjekurve Politikë
18:40 – 18:45              Z. Dorian Koçi – Drejtor i Muzeut Historik Kombëtar
18:45 – 18:50              Znj. Klaudia Zerva –  Përfaqësues, KAS
18:50 – 19:40              Shfaqja e filmit “Dyert memece të ferrit” (Mbi internim-dëbimet)
Prodhim i ISKK dhe KAS DITA E PARË 30.10.2018
Muzeu Historik Kombëtar / Salla “Shpataraku” 09:00 – 09:15 Regjistrimi i pjesëmarrësve
09:15 – 09:30 Hapja e konferencës – Dr. Marenglen Kasmi
09:30 – 10:00 Referati kryesor:
 1. Lukas Kaminski (ENRS) – Dëbimet dhe puna e detyruar – eksperienca polake: histori dhe kujtime.
10:00-11:00    Paneli 1 – Salla “Shpataraku”
Totalitarizmi në Evropën Lindore në vështrim krahasues

Moderator: Akademik Prof. Dr. Beqir Meta

 1. Tobias Wunschik (BSTU) Gjermani–Puna e detyruar në kampet e RDGJ (1950 – 1990).
 2. Hamit Kaba – Komunizmi shqiptar: ngjashmëri dhe veçori me vendet e tjera komuniste të Europës Lindore e Qendrore 1944-1948.
 3. Klejd Këlliçi – Gulagu europian: regjimi i kampeve të punës dhe përqendrimit në Shqipëri, Gjermaninë lindore dhe Bullgari, 1946-1950.
 4. Afrim Krasniqi – Trajtimi i të kaluarës në raport krahasues: Shqipëria dhe Europa lindore.
11:00 – 11:15 Diskutime
11:15 – 11:30 Pushim kafeje
11:30 – 12:30  Paneli 2 – Salla “Shpataraku”
Vështrim analitik mbi totalitarizmin shqiptar

Moderator: Dr. Marenglen Kasmi

 1. Beqir Meta – Vështrim analitik mbi sistemin e burgjeve, internimeve dhe përdorimin e punës së detyruar gjatë regjimit komunist në Shqipëri.
 2. Sabit Syla – Instalimi i pushtetit jugosllav në Kosovë dhe shqiptarët gjatë viteve 1944-1955.
 3. Ana Lalaj – Montimi i (pu)shtetit të pasluftës si mjet dhune, 1944-1953.
 4. Lori Amy – Çështja e Enver Hoxhës: Histori, kujtime dhe arkitektura e terrorit.
12:30 – 12:45  Diskutime
12:45 – 13:45  Pushim dreke
13:45 – 14:45  Paneli 3 – Salla “Shpataraku”
Sistemi i burgjeve dhe kampeve të punës në Shqipëri (1945-1990).

Moderator: Prof. Asoc. Dr. Sabit Syla

 1. Dorian Koçi – Aparati stalinist i dhunës në burgjet e kampet e punës në Shqipëri 1949-1953.
 2. Ardiana Topi – Tipologjia e dokumenteve dhe dosjeve te krijuara nga ish- Sigurimi i Shtetit 1944-1991.
 3. Femi Sufaj, Marinela Sota – Të mohuarit nga regjimi: Burgjet, sistemi i internim – dëbimeve dhe puna e detyruar në Shqipëri 1945-1990.
 4. Gjon Boriçi – Pohimi nga Byroja Politike e PPSH të dhunës ndaj të burgosurve dhe të internuarve nga organet e Sigurimit të Shtetit deri në vitin 1953.
14:45 -15:00 Diskutime
15:00-15:15  Pushim
15:15 – 16:15  Paneli 4 – Salla “Shpataraku”
Të huajt në kampet e burgjet shqiptare

Moderator: Dr. Dorian Koçi

 1. Marenglen Kasmi, Ermira Shtino – Robërit gjermanë të luftës dhe puna e detyruar gjatë viteve 1944-1952.
 2. Nevila Nika – Trajtimi i shtetasve italianë mbas mbarimit te Luftes së Dytë Botërore: nga Prof. V. Lozzi tek fra G. Gardin
 3. Sonila Boçi – Vizatimi i “fytyrës së armikut të popullit” nga regjimi komunist.
 4. Gjon Berisha – Persekutimi i klerit katolik nga Kosova, që shërbeu gjatë regjimit komunist në Shqipëri.
15:15 – 16:30 Greis Haxhiu, Arla Hoxha, Tea Kashahu, Enxhi Kodragjini, Dea Rrozhani
Redbug: Aplikacioni që risjell komunizmin përmes dëshmive të atyre që e përjetuan.
16:30 -16:45   Diskutime – Konkluzione mbi konferencën – Mbyllja e punimeve të ditës së parë DITA E DYTË 31.10.2018
Muzeu Historik Kombëtar/Salla “Shpataraku” 09.00 – 10.00  Paneli 5 – Salla Shpataraku
Këndvështrimi juridik dhe puna e detyruar

Moderatore: Prof. asoc. Dr. Sonila Boçi

 1. Ermal Frashëri – Rregullimi i punës në ndërtimin e socializmit: një perspektivë juridike.
 2. Çelo Hoxha – Privimi i paligjshëm i lirisë personale të qytetarëve i kryer nga njerëz që përfaqësonin institucionet shtetërore në vitet ’44-’54.
 3. Etleva Smaçi – Shfrytëzimi i krahur të punës në repartet e Xhenios dhe Ndërmarrjet ushtarake bujqësore: trajtimi diskriminues i ushtarëve që vinin nga familjet e deklasuara.
 4. Selami Zalli – Një vështrim juridik mbi vendosjen e diktaturës, 1945-1953 – Shkodra në dokumentet e Sigurimit të Shtetit.
10:00 – 10:15 Diskutime
10:15 – 10:30 Pushim kafeje
10:30 – 11:30  Paneli 6 – Salla Shpataraku
Tipare të jetës së përditshme në burgjet dhe zonat e internimit në Shqipëri (1945-1990)

Moderator: Dr. Ermal Frashëri

 1. Valjeta Kaftalli – Jeta e përditshme dhe raportet njerëzore në kampet dhe në zonat e internimit.
 2. Alma Liço Mirakaj, Merita Sauku Bruci – Internim/dëbimet familjare në zonën e Dumresë 1968-1991: dëshmi dhe refleksione.
 3. Natasha Llanaj Përpunja – Qyteti minator i Selenicës në Vlorë.
 4. Fiona Todhri, Eris Dhamo – Identiteti dhe profili i grave të dënuara politike në periudhën komuniste (1946-1979).
11:30 – 11:45  Diskutime
11:45 – 12:00  Pushim
12:00-12:45 Paneli 7 – Salla Shpataraku
Totalitarizmi shqiptar përmes letërsisë dhe arteve

Moderator: Dr. Çelo Hoxha

 1. Agron Tufa – Topikë të trishtë letrarë e memuaristikë.
 2. Agron Gjekmarkaj – “Armiku i popullit” në letërsinë e realizmit socialist.
 3. Leonora Laçi – Totalitarizmi shqiptar përmes disa shkrimtarëve.
 4. Kejsi Ziu – Spiunë dhe sabotatorë: martirizimi i inxhinierëve të Maliqit dhe përfshirja e misionit agjentural amerikan gjatë regjimit komunist.
12:45-13:00 Diskutime
13:00 – 14:00 Pushim dreke
14:00 – 15:00  Paneli 8 – Salla Shpataraku
Kujtesa kolektive mbi burgjet dhe kampet e internimeve

Moderatore: Prof. Dr. Ana Lalaj

 1. Gjergj Sinani – Kujtesa dhe historia në diskursin post-totalitar.
 2. Enriketa Pandeleimoni (Papa) – Rrëfimi i historive jetësore dhe kujtesa mbi kampet e punës së detyruar dhe burgjet në Shqipërinë Komuniste.
 3. Erald Kapri – Vështrim krahasimor, rehabilitimi i viktimave të komunizmit, rasti çek, gjerman, polka, estonez dhe rumun.
 4. Sara Çapaliku – Interesi publik dhe hapja e dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit shqiptar
15:00 –15:15 Diskutime
15.15 – 15.30  Pushim
15:30 -16:30   Paneli 9 – Salla Shpataraku
Diskursi i sotëm mbi të shkuarën komuniste

Moderatore: Dr. Ardiana Topi

 1. Etleva Demollari –Muzeu Kombëtar i Përgjimeve “Shtëpia me Gjethe” përballja me të kaluarën.
 2. Roland Qafoku – Persekutorët përballë të persekutuarve pas rrëzimit të komunizmit.
 3. Edlira Agolli – Roli i OSBE-së në Shqipëri në formësimin e kujtesës kolektive dhe diskutimin e shkeljeve të të drejtave të njeriut gjatë koumunizmit.
 4. Blerina Këllezi, Aurora Guxholli, Cliffort Stevenson – Ndryshimet pas diktaturës nga këndvështrimi i të prekurve.

Konferencë Ndërkombëtare Shkencore

Tё mohuar nga regjimi: Burgjet, sistemi i internim-dёbimeve dhe puna e detyruar në Shqipëri 1945-1990.

Organizuar nga:

Autoriteti për Informimin mbi Dosjet e ish-Sigurimit të Shtetit,
në bashkëpunim me
Institutin e Historisë pranë Akademisë së Studimeve Albanologjike,
Institutin për Studimin e Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit  dhe
Institutin e Integrimit të ish të Përndjekurve Politikë

Datë:                           29-30-31 Tetor 2018
Gjuha:                        Shqip, Anglisht
Vendi:                         Muzeu Historik Kombëtar/Salla “Shpataraku”

Aktiviteti mbështetet nga PNUD në Shqipëri dhe Qeveria e Italisë,
në kuadër të projektit “Përkujtojmë për të shëruar dhe parandaluar”,
Fondacionit Konrad-Adenauer (KAS),
Rrjetit Europian i Kujtesës dhe Solidaritetit (ENRS)
Muzeut Historik Kombëtar

CEREMONIA E HAPJES

Muzeu Historik Kombëtar – 29 Tetor 2018
Ora 18:00 – Salla “Unesco”

18:00 – 18:10              Regjistrimi i pjesëmarrësve
18:10 – 18:15              Znj. Gentiana Sula– Kryetare e AIDSSH
18:15 – 18:20              Akademik Prof. Dr. Beqir Meta – Instituti i Studimeve Albanologjike
18:20 – 18:25              Z. Brian Williams – UN Resident coordinator and UNDP Resident representative in Albania
18:25 – 18:30              Z. Bernd Borchardt – Head of OSCE Presence in Albania
18:30 – 18:35              Znj. Raffaella Campanati – Përfaqësues, Ambasada Italiane
18:35 – 18:40              Dr. Çelo Hoxha – Zv. Drejtor i Institutit për Studimin e Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit
18:35 – 18:40              Z. Bilal Kola – Drejtor i Institutit të Integrimit të të Përndjekurve Politikë
18:40 – 18:45              Z. Dorian Koçi – Drejtor i Muzeut Historik Kombëtar
18:45 – 18:50              Znj. Klaudia Zerva –  Përfaqësues, KAS
18:50 – 19:40              Shfaqja e filmit “Dyert memece të ferrit” (Mbi internim-dëbimet)
Prodhim i ISKK dhe KAS

DITA E PARË 30.10.2018
Muzeu Historik Kombëtar / Salla “Shpataraku”

09:00 – 09:15 Regjistrimi i pjesëmarrësve
09:15 – 09:30 Hapja e konferencës – Dr. Marenglen Kasmi
09:30 – 10:00 Referati kryesor:

 1. Lukas Kaminski (ENRS) – Dëbimet dhe puna e detyruar – eksperienca polake: histori dhe kujtime.

10:00-11:00    Paneli 1 – Salla “Shpataraku”
Totalitarizmi në Evropën Lindore në vështrim krahasues

Moderator: Akademik Prof. Dr. Beqir Meta

 1. Tobias Wunschik (BSTU) Gjermani–Puna e detyruar në kampet e RDGJ (1950 – 1990).
 2. Hamit Kaba – Komunizmi shqiptar: ngjashmëri dhe veçori me vendet e tjera komuniste të Europës Lindore e Qendrore 1944-1948.
 3. Klejd Këlliçi – Gulagu europian: regjimi i kampeve të punës dhe përqendrimit në Shqipëri, Gjermaninë lindore dhe Bullgari, 1946-1950.
 4. Afrim Krasniqi – Trajtimi i të kaluarës në raport krahasues: Shqipëria dhe Europa lindore.

11:00 – 11:15 Diskutime
11:15 – 11:30 Pushim kafeje
11:30 – 12:30  Paneli 2 – Salla “Shpataraku”
Vështrim analitik mbi totalitarizmin shqiptar

Moderator: Dr. Marenglen Kasmi

 1. Beqir Meta – Vështrim analitik mbi sistemin e burgjeve, internimeve dhe përdorimin e punës së detyruar gjatë regjimit komunist në Shqipëri.
 2. Sabit Syla – Instalimi i pushtetit jugosllav në Kosovë dhe shqiptarët gjatë viteve 1944-1955.
 3. Ana Lalaj – Montimi i (pu)shtetit të pasluftës si mjet dhune, 1944-1953.
 4. Lori Amy – Çështja e Enver Hoxhës: Histori, kujtime dhe arkitektura e terrorit.

12:30 – 12:45  Diskutime
12:45 – 13:45  Pushim dreke
13:45 – 14:45  Paneli 3 – Salla “Shpataraku”
Sistemi i burgjeve dhe kampeve të punës në Shqipëri (1945-1990).

Moderator: Prof. Asoc. Dr. Sabit Syla

 1. Dorian Koçi – Aparati stalinist i dhunës në burgjet e kampet e punës në Shqipëri 1949-1953.
 2. Ardiana Topi – Tipologjia e dokumenteve dhe dosjeve te krijuara nga ish- Sigurimi i Shtetit 1944-1991.
 3. Femi Sufaj, Marinela Sota – Të mohuarit nga regjimi: Burgjet, sistemi i internim – dëbimeve dhe puna e detyruar në Shqipëri 1945-1990.
 4. Gjon Boriçi – Pohimi nga Byroja Politike e PPSH të dhunës ndaj të burgosurve dhe të internuarve nga organet e Sigurimit të Shtetit deri në vitin 1953.

14:45 -15:00 Diskutime
15:00-15:15  Pushim
15:15 – 16:15  Paneli 4 – Salla “Shpataraku”
Të huajt në kampet e burgjet shqiptare

Moderator: Dr. Dorian Koçi

 1. Marenglen Kasmi, Ermira Shtino – Robërit gjermanë të luftës dhe puna e detyruar gjatë viteve 1944-1952.
 2. Nevila Nika – Trajtimi i shtetasve italianë mbas mbarimit te Luftes së Dytë Botërore: nga Prof. V. Lozzi tek fra G. Gardin
 3. Sonila Boçi – Vizatimi i “fytyrës së armikut të popullit” nga regjimi komunist.
 4. Gjon Berisha – Persekutimi i klerit katolik nga Kosova, që shërbeu gjatë regjimit komunist në Shqipëri.

15:15 – 16:30 Greis Haxhiu, Arla Hoxha, Tea Kashahu, Enxhi Kodragjini, Dea Rrozhani
Redbug: Aplikacioni që risjell komunizmin përmes dëshmive të atyre që e përjetuan.
16:30 -16:45   Diskutime – Konkluzione mbi konferencën – Mbyllja e punimeve të ditës së parë

DITA E DYTË 31.10.2018
Muzeu Historik Kombëtar/Salla “Shpataraku”

09.00 – 10.00  Paneli 5 – Salla Shpataraku
Këndvështrimi juridik dhe puna e detyruar

Moderatore: Prof. asoc. Dr. Sonila Boçi

 1. Ermal Frashëri – Rregullimi i punës në ndërtimin e socializmit: një perspektivë juridike.
 2. Çelo Hoxha – Privimi i paligjshëm i lirisë personale të qytetarëve i kryer nga njerëz që përfaqësonin institucionet shtetërore në vitet ’44-’54.
 3. Etleva Smaçi – Shfrytëzimi i krahur të punës në repartet e Xhenios dhe Ndërmarrjet ushtarake bujqësore: trajtimi diskriminues i ushtarëve që vinin nga familjet e deklasuara.
 4. Selami Zalli – Një vështrim juridik mbi vendosjen e diktaturës, 1945-1953 – Shkodra në dokumentet e Sigurimit të Shtetit.

10:00 – 10:15 Diskutime
10:15 – 10:30 Pushim kafeje
10:30 – 11:30  Paneli 6 – Salla Shpataraku
Tipare të jetës së përditshme në burgjet dhe zonat e internimit në Shqipëri (1945-1990)

Moderator: Dr. Ermal Frashëri

 1. Valjeta Kaftalli – Jeta e përditshme dhe raportet njerëzore në kampet dhe në zonat e internimit.
 2. Alma Liço Mirakaj, Merita Sauku Bruci – Internim/dëbimet familjare në zonën e Dumresë 1968-1991: dëshmi dhe refleksione.
 3. Natasha Llanaj Përpunja – Qyteti minator i Selenicës në Vlorë.
 4. Fiona Todhri, Eris Dhamo – Identiteti dhe profili i grave të dënuara politike në periudhën komuniste (1946-1979).

11:30 – 11:45  Diskutime
11:45 – 12:00  Pushim
12:00-12:45 Paneli 7 – Salla Shpataraku
Totalitarizmi shqiptar përmes letërsisë dhe arteve

Moderator: Dr. Çelo Hoxha

 1. Agron Tufa – Topikë të trishtë letrarë e memuaristikë.
 2. Agron Gjekmarkaj – “Armiku i popullit” në letërsinë e realizmit socialist.
 3. Leonora Laçi – Totalitarizmi shqiptar përmes disa shkrimtarëve.
 4. Kejsi Ziu – Spiunë dhe sabotatorë: martirizimi i inxhinierëve të Maliqit dhe përfshirja e misionit agjentural amerikan gjatë regjimit komunist.

12:45-13:00 Diskutime
13:00 – 14:00 Pushim dreke
14:00 – 15:00  Paneli 8 – Salla Shpataraku
Kujtesa kolektive mbi burgjet dhe kampet e internimeve

Moderatore: Prof. Dr. Ana Lalaj

 1. Gjergj Sinani – Kujtesa dhe historia në diskursin post-totalitar.
 2. Enriketa Pandeleimoni (Papa) – Rrëfimi i historive jetësore dhe kujtesa mbi kampet e punës së detyruar dhe burgjet në Shqipërinë Komuniste.
 3. Erald Kapri – Vështrim krahasimor, rehabilitimi i viktimave të komunizmit, rasti çek, gjerman, polka, estonez dhe rumun.
 4. Sara Çapaliku – Interesi publik dhe hapja e dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit shqiptar

15:00 –15:15 Diskutime
15.15 – 15.30  Pushim
15:30 -16:30   Paneli 9 – Salla Shpataraku
Diskursi i sotëm mbi të shkuarën komuniste

Moderatore: Dr. Ardiana Topi

 1. Etleva Demollari –Muzeu Kombëtar i Përgjimeve “Shtëpia me Gjethe” përballja me të kaluarën.
 2. Roland Qafoku – Persekutorët përballë të persekutuarve pas rrëzimit të komunizmit.
 3. Edlira Agolli – Roli i OSBE-së në Shqipëri në formësimin e kujtesës kolektive dhe diskutimin e shkeljeve të të drejtave të njeriut gjatë koumunizmit.
 4. Blerina Këllezi, Aurora Guxholli, Cliffort Stevenson – Ndryshimet pas diktaturës nga këndvështrimi i të prekurve.