Kalendari

Për sygjerimet tuaja klikoni këtu

 

< 2018 >
April 2
 • 02
  02.April.Monday

  Vritet në përpjekje Pal Mëlyshi, i infiltruar i Sigurimit të shtetit tek grupet e të arratisurve politikë në malet e Mirditës 2 prill 1950

  All day
  02/04/2018
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Vritet në përpjekje Pal Mëlyshi, i infiltruar i Sigurimit të shtetit tek grupet e të arratisurve politikë në malet e Mirditës. Pas vrasjes, Mëlyshin e ç’varrosën dhe e shpallën “Hero të heshtur”. Në malet e Shqipërisë vepronin luftëtarët antikomunistë, të quajtur diversantë. Vetëm në qarkun e Shkodrës në vitet 1945-1946 vepronin 20 “banda” të arratisurish me gjithsej 738 vetë, si grupi i Nik Sokolit, Mark Malajt, Gjergj Vatës, Hasan Isufit etj. Pas vitit 1949, u futën në Shqipëri grupet e desantëve, të përgatitur në Itali, Greqi, Maltë dhe RFGJ (kompania 4000) nën kujdesin e Shërbimit të fshehtë Amerikan në bashkëpunim me Komitetin “Shqipëri e Lirë”: grupet e Ethem Çakos, Zenel Shehut, Alush Leshanakut, Nikoll Markut, Izet Vrazhdos etj, të cilët u asgjësuan në sajë të lojës së dyfishtë të agjentit Kim Filbi. Lufta kundër “bandave” vazhdoi deri në vitin 1954. Më 1 maj 1953 u kap grupi i Hamit Matjanit nëpërmjet radio-lojës të Sigurimit “Liqeni i Vajkalit”. Pas një gjyqi spektakolar, pjesëtarët e grupit u  dënuan me vdekje, ndërsa Hamit Matjani me varje në litar.

Burimi: http://www.observatorikujteses.al/