Kalendari

Për sygjerimet tuaja klikoni këtu

 

 • 01
  01.March.Thursday

  All day
  01/03/2018
  Autoriteti i Dosjeve, Tiranë
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Gjyqi Special i Tiranës gjykoi në 31 seanca më 1 mars deri në 13 prill 1945, 60 nacionalistë të akuzuar si kriminelë të luftës: u dënuan 17 vetë me pushkatim, 8 me burgim të përjetshëm dhe të tjerët me burgime të ndryshme. Midis tyre, Bahri Omari, Kolë Tromara, Aqif Përmeti, Ismail Golemi etj. me pushkatim. Vetë fakti që prokuror i përgjithshëm ishte anëtari i byrosë politike të PKSH,

  Bedri Spahiu, dhe kryetar gjyqi ishte anëtari tjetër i byrosë politike të PKSH dhe zv. kryetar i qeverisë, Koçi Xoxe, të dy jo juristë, tregon politizimin e plotë dhe njëanshmërinë e skajshme të këtij gjyqi. Më vonë, edhe Koçi Xoxe u dënua me pushkatim nga një gjyq ushtarak me prokuror akuze Bedri Spahiun, po ashtu edhe vetë Bedri Spahiu u dënua më pas si armik me burg e internim nga një gjyq i tipit të tillë komunist.

 • 04
  04.March.Sunday

  All day
  04/03/2018
  Autoriteti i Dosjeve, Tiranë
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Nis masakra komuniste ndaj klerit katolik shqiptar. Në dhjetor 1945 u arrestuan në masë dhjetra klerikë e besimtarë katolikë, 39 prej të cilëve u dënuan nga gjyqi i montuar ushtarak me dënime të rënda. Më 4 mars 1946 u pushkatuan në Zall të Kirit 7 martirët: Patër Gjovani Fausti, patër Danjel Dajani, patër Gjon Shllaku, seminaristi Mark Çuni, Qerim Sadiku, Gjelosh Lulashi dhe Frano Mirakaj. Në vitet e pushtetit komunist u pushkatuan dhe u mbytën në tortura 57 martirë të shquar të kishës katolike, u burgosën dhe u internuan 93 klerikë, 31 u detyruan të arratisen, të tjerët u persekutuan dhe u përjashtuan nga shërbimi kishtar. Shkurt, 100% e klerit katolik u asgjësua.

 • 15
  15.March.Thursday

  All day
  15/03/2018
  Autoriteti i Dosjeve, Tiranë
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Marrëdhëniet diplomatike midis Shqipërisë dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës u rivendosën më 15 mars 1991, pas një ndërprerjeje prej gjysëm shekulli (1946).

 • 20
  20.March.Tuesday

  All day
  20/03/2018
  Autoriteti i Dosjeve, Tiranë
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  No additional detail for this event.

 • 25
  25.March.Sunday

  All day
  25/03/2018
  Autoriteti i Dosjeve, Tiranë
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Gjyqi ushtarak i datës 3 mars 1945, dënoi me vdekje dhe burgime të ndryshme 19 kryengritës të Malësisë së Madhe, kreshnikun Prek Cali dhe Dedë Lulash Smajlin me pushkatim, të tjerët me burgim të përjetshëm dhe burgime të rënda. Prek Cali e Dedë Lulash Smajli u ekzekutuan më 25 mars 1945 me pushkatim në Zallin e Kirit.

Burimi: http://www.observatorikujteses.al/