Kalendari

Për sygjerimet tuaja klikoni këtu

 

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
February
February
February
1
 • Gjyqi Special i Tiranës 1 mars 1945
  All day
  01/03/2018

  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Gjyqi Special i Tiranës gjykoi në 31 seanca më 1 mars deri në 13 prill 1945, 60 nacionalistë të akuzuar si kriminelë të luftës: u dënuan 17 vetë me pushkatim, 8 me burgim të përjetshëm dhe të tjerët me burgime të ndryshme. Midis tyre, Bahri Omari, Kolë Tromara, Aqif Përmeti, Ismail Golemi etj. me pushkatim. Vetë fakti që prokuror i përgjithshëm ishte anëtari i byrosë politike të PKSH,

  Bedri Spahiu, dhe kryetar gjyqi ishte anëtari tjetër i byrosë politike të PKSH dhe zv. kryetar i qeverisë, Koçi Xoxe, të dy jo juristë, tregon politizimin e plotë dhe njëanshmërinë e skajshme të këtij gjyqi. Më vonë, edhe Koçi Xoxe u dënua me pushkatim nga një gjyq ushtarak me prokuror akuze Bedri Spahiun, po ashtu edhe vetë Bedri Spahiu u dënua më pas si armik me burg e internim nga një gjyq i tipit të tillë komunist.

2
3
4
 • Nis masakra komuniste ndaj klerit katolik shqiptar 4 mars 1946
  All day
  04/03/2018

  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Nis masakra komuniste ndaj klerit katolik shqiptar. Në dhjetor 1945 u arrestuan në masë dhjetra klerikë e besimtarë katolikë, 39 prej të cilëve u dënuan nga gjyqi i montuar ushtarak me dënime të rënda. Më 4 mars 1946 u pushkatuan në Zall të Kirit 7 martirët: Patër Gjovani Fausti, patër Danjel Dajani, patër Gjon Shllaku, seminaristi Mark Çuni, Qerim Sadiku, Gjelosh Lulashi dhe Frano Mirakaj. Në vitet e pushtetit komunist u pushkatuan dhe u mbytën në tortura 57 martirë të shquar të kishës katolike, u burgosën dhe u internuan 93 klerikë, 31 u detyruan të arratisen, të tjerët u persekutuan dhe u përjashtuan nga shërbimi kishtar. Shkurt, 100% e klerit katolik u asgjësua.

5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
 • 25 mars 1945
  All day
  25/03/2018

  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Gjyqi ushtarak i datës 3 mars 1945, dënoi me vdekje dhe burgime të ndryshme 19 kryengritës të Malësisë së Madhe, kreshnikun Prek Cali dhe Dedë Lulash Smajlin me pushkatim, të tjerët me burgim të përjetshëm dhe burgime të rënda. Prek Cali e Dedë Lulash Smajli u ekzekutuan më 25 mars 1945 me pushkatim në Zallin e Kirit.

26
27
28
29
30
31
April
Burimi: http://www.observatorikujteses.al/