Kalendari

Për sygjerimet tuaja klikoni këtu

 

< 2018 >
February 26 - March 04
 • 26
  26.February.Monday
  No events
 • 27
  27.February.Tuesday

  Nisma revolucionare e rinisë 27 shkurt 1967

  All day
  27/02/2018
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Si pasojë e fjalimit të E. Hoxhës më 27 shkurt, dhe letrës sekrete të tij, ku jepte orientime për luftën e pamëshirshme kundër fesë, nisi fushata dhe lufta e hapur kundër besimeve fetare, kundër klerit dhe institucioneve fetare, e kamufluar si “nisma revolucionare e rinisë”. U mbyllën dhe u shkatërruan 2.169 objekte fetare, u dhunuan e u burgosën klerikët, liria e besimit dhe Shqipëria u shpall nga regjimi si i vetmi vend ateist në botë. Pas kësaj, me një dekret të Presidiumit të qeverisë u konfiskuan të gjithë pasuritë e komuniteteve fetare. Objektet e kultit, pasuritë e tjera dhe llogaritë bankare u konfiskuan nga shteti.

 • 28
  28.February.Wednesday
  No events
 • 01
  01.March.Thursday

  Gjyqi Special i Tiranës 1 mars 1945

  All day
  01/03/2018
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Gjyqi Special i Tiranës gjykoi në 31 seanca më 1 mars deri në 13 prill 1945, 60 nacionalistë të akuzuar si kriminelë të luftës: u dënuan 17 vetë me pushkatim, 8 me burgim të përjetshëm dhe të tjerët me burgime të ndryshme. Midis tyre, Bahri Omari, Kolë Tromara, Aqif Përmeti, Ismail Golemi etj. me pushkatim. Vetë fakti që prokuror i përgjithshëm ishte anëtari i byrosë politike të PKSH,

  Bedri Spahiu, dhe kryetar gjyqi ishte anëtari tjetër i byrosë politike të PKSH dhe zv. kryetar i qeverisë, Koçi Xoxe, të dy jo juristë, tregon politizimin e plotë dhe njëanshmërinë e skajshme të këtij gjyqi. Më vonë, edhe Koçi Xoxe u dënua me pushkatim nga një gjyq ushtarak me prokuror akuze Bedri Spahiun, po ashtu edhe vetë Bedri Spahiu u dënua më pas si armik me burg e internim nga një gjyq i tipit të tillë komunist.

 • 02
  02.March.Friday
  No events
 • 03
  03.March.Saturday
  No events
 • 04
  04.March.Sunday

  Nis masakra komuniste ndaj klerit katolik shqiptar 4 mars 1946

  All day
  04/03/2018
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Nis masakra komuniste ndaj klerit katolik shqiptar. Në dhjetor 1945 u arrestuan në masë dhjetra klerikë e besimtarë katolikë, 39 prej të cilëve u dënuan nga gjyqi i montuar ushtarak me dënime të rënda. Më 4 mars 1946 u pushkatuan në Zall të Kirit 7 martirët: Patër Gjovani Fausti, patër Danjel Dajani, patër Gjon Shllaku, seminaristi Mark Çuni, Qerim Sadiku, Gjelosh Lulashi dhe Frano Mirakaj. Në vitet e pushtetit komunist u pushkatuan dhe u mbytën në tortura 57 martirë të shquar të kishës katolike, u burgosën dhe u internuan 93 klerikë, 31 u detyruan të arratisen, të tjerët u persekutuan dhe u përjashtuan nga shërbimi kishtar. Shkurt, 100% e klerit katolik u asgjësua.

Burimi: http://www.observatorikujteses.al/