Kalendari

Për sygjerimet tuaja klikoni këtu

 

< 2018 >
February
 • 20
  20.February.Tuesday

  All day
  20/02/2018
  Autoriteti i Dosjeve, Tiranë
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Rrëzohet nga qytetarët protestues të Tiranës shtatorja e Enver Hoxhës në sheshin Skënderbej, pas përleshjeve me ushtrinë dhe policinë e shtetit, duke shënuar kështu rënien e regjimit gjysmë-shekullor komunist dhe rënien e kultit të diktatorit.

 • 25
  25.February.Sunday

  All day
  25/02/2018
  Autoriteti i Dosjeve, Tiranë
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Në mesnatën e 26 shkurtit 1951 u pushkatuan pa gjyq dhe pa faj 22 intelektualë të shquar të Tiranës dhe të Shqipërisë, me vendim të Byrosë Politike të KQ të PPSH, me pretekstin e të ashtuquajturës “Bomba sovjetike”, një sasie vogël dinamiti hedhur në oborrin e Ambasadës Sovjetike në Tiranë. Propaganda fajësoi për këtë organizatën antisovjetike, por që s’kishte asnjë lidhje me të pushkatuarit. Njëzete dy intelektualët e pafajshëm, mes tyre dhe Sabiha Kasimati, shkencëtarja e parë shqiptare, u ekzekutuan në breg të lumit Erzen, ku  u groposën në errësirë dhe fshehtësi në një varr të përbashkët. Familjet e tyre u internuan në kampet e përqendrimit të Tepelenës, Vlorës, etj.

 • 27
  27.February.Tuesday

  All day
  27/02/2018
  Autoriteti i Dosjeve, Tiranë
  Shëtitore Parku i Madh, Tiranë, Albania

  Si pasojë e fjalimit të E. Hoxhës më 27 shkurt, dhe letrës sekrete të tij, ku jepte orientime për luftën e pamëshirshme kundër fesë, nisi fushata dhe lufta e hapur kundër besimeve fetare, kundër klerit dhe institucioneve fetare, e kamufluar si “nisma revolucionare e rinisë”. U mbyllën dhe u shkatërruan 2.169 objekte fetare, u dhunuan e u burgosën klerikët, liria e besimit dhe Shqipëria u shpall nga regjimi si i vetmi vend ateist në botë. Pas kësaj, me një dekret të Presidiumit të qeverisë u konfiskuan të gjithë pasuritë e komuniteteve fetare. Objektet e kultit, pasuritë e tjera dhe llogaritë bankare u konfiskuan nga shteti.

Burimi: http://www.observatorikujteses.al/